ISOC.NL nominatie.

November 1, 2012 by olaf

This posting contains the text that we send to the jury after our nomination for an award from the Dutch ISOC chapter in the category Security and Privacy. Try google-translate for an awful translation of this text.

Over NLnet Labs

Stichting NLnet Labs is een algemeen nut betogende instelling die zich bezig houdt met de ontwikkeling van Open Source Software en Open Standaarden ten behoeve van het Open Internet. We concentreren ons op de technologieën die nodig zijn om de openheid het Internet te behouden; technologieën die het ‘netwerk van netwerken’ efficiënt en veilig laten draaien; technologieën die een groter algemeen belang dienen.

Sinds onze oprichting in 1999 hebben we ons bezig gehouden met de ontwikkeling van DNSSEC. DNSSEC is technologie die een belangrijke component van het Internet beveiligd en waarop nieuwe veiligheidsmechanismen op kunnen worden gebaseerd. Een voorbeeld van een dergelijke innovatie is ‘DANE’, op DNS gebaseerde certificaat signalering die de barrière voor incidenten als de Diginotar-affaire een stuk hoger legt [zie recente presentatie].

Over dnssec-trigger

dnssec-trigger is software waarmee we proberen een van de problemen van DNSSEC roll-out  weg te nemen: hoe breng je de beveiliging die DNSSEC biedt uiteindelijk naar de eindgebruiker. Dnssec-trigger overbrugt dus de zogenaamde last-mile bij het brengen van DNSSEC naar de eindgebruiker en is daarmee de eerste en vooralsnog enige tool die dit OS-breed en applicatie onafhankelijk levert.

dnssec-trigger integreert Unbound, onze high-performance recursieve nameserver, met automatische configuratie die voor de gebruiker uitzoekt of DNSSEC in het netwerk ook echt te gebruiken is. dnssec-trigger doet maximale inspanning om de eindgebruiker DNSSEC te leveren: De software houdt rekening met nomadische gebruikers die verschillende netwerken met verschillende eigenschappen gebruiken – en bijvoorbeeld tegen inlogschermen (een zg. ‘captive portal’) in een hotelnetwerk aanlopen.

dnssec-trigger past in onze filosofie om kwalitatief hoogwaardige toepassingen te leveren waarmee praktische drempels met betrekking tot de uitrol van belangrijke globale verbeteringen van de Internet infrastructuur worden weggenomen. Met het leveren van dit soort software doen we waardevolle ervaring op die we terugvoeren in het IETF-standaardisatieproces en delen met de (globale) internet gemeenschap.

De dnssec-trigger software vind je op http://www.nlnetlabs.nl/projects/dnssec-trigger/ of in je favoriete software repository.

Over de Nominatie

NLnet Labs houdt zich bezig met de ontwikkeling en uitrol van technologie die misschien niet direct het predicaat sexy heeft, maar die wel een essentiële bijdrage levert aan het open en veilig houden van het Internet. Ons werk is 100% van private donaties afhankelijk. We zijn dus blij met de aandacht die de nominatie voor dnssec-trigger ons oplevert.

1 Comment

  1. De DNSSEC-trigger software is geweldig! Het is snel, gemakkelijk en bovenal het werkt perfect. Ik kan het op de computer van mijn moeder installeren. 🙂

    Dank je wel!

    Comment by Sebastian — August 19, 2013 @ 7:29 am

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Wed Sep 25 2013

© Stichting NLnet Labs

Science Park 400, 1098 XH Amsterdam, The Netherlands

labs@nlnetlabs.nl, subsidised by NLnet and SIDN.